Selvcensur!

Årh, nej, det er jo bare det værste, ikke? Det er forbudt. Det er et nederlag til middelalderlige værdier etc. Eller hvad?

Tilsyneladende ikke helt alligevel.

I dag kommenterer statsministeren på den seneste Venstre/Facebook-affære, hvor en spindoktrice bl.a. har kaldt en navngiven Christiansborgansat for “fucked up medicineret psykisk syg”.

Sidenhen udtalte en anden af Venstres talrige kommunikationsmedarbejdere, den ligeledes tidligere Facebook-uheldige Søs Marie Seerup, at “fuldstændig som jeg går ud fra, at Politiken ikke udøver censur over for, hvad dens medarbejdere måtte skrive på Facebook, så gør vi det heller ikke i Venstre”.

Men altså, nu har far talt. Og han siger bl.a., at “uanset om man er ansat i Venstre eller ej, så skal man deltage i debatten med en urban tone”. Tjo. Det har han da ret i. Selvcensur er så ok.

For et par år siden var det den borgerlige fløj, der råbte op om selvcensur da visse politikere og debattører tillod sig at mene, at ytringsfrihed ikke er det samme som håneret, og at man derfor godt må tale pænt til og om andres religiøse ståsted, desuagtet at man er uenig i det eller finder, at dets politiske konnotationer er skræmmende. For et par måneder siden var det ca. hele folketinget, som forarget skældte landets kunstnere ud for at øve selvcensur. Det må man ikke!

Men ja! Statsministeren har ret! Lad os da tale pænt til hinanden. Lad os forstå, at hvis vi ønsker at forstå hinanden og kunne lytte til hinanden, så er det bare helt almindeligt vigtigt med en “god tone”. Er det et angreb på ytringsfriheden? Det tror jeg nu ikke. God omgangstone er jo dybest set fundamentet for, at ytringsfriheden kan blive bragt i dialogisk spil. Tænk før du taler er ikke et dårligt råd, og urbane toner lyder nu engang bedst.

Reklamer

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s