Kirkeasyl anno 399

Okay, det er ikke højaktuelt som da var for en måneds tid siden, men jeg fandt lige på kristendom.dk en præsentation af en situation i 399s Konstantinopel, hvor Johannes Crysostomos beskyttede en embedsmand, der efter at have fornærmet kejseren søgte tilflugt i en kirke. Johannes, der betragtes som en helgen i de kirker, der gør i den slags; det interessante er at også langt ind i protestantiske kirker har han ‘fans’, der ærer hans arv til kirken som en dygtig prædikant og tekstudlægger. Chrysostomos betyder ‘gylden mund’, og hentyder til den klarhed, hans forkyndelse efter sigende havde.

Men altså. Johannes brugte også sine ord til at understrege at kirken har en opgave i at beskytte den, der har gjort uret, og tage imod den, der søger kirken og møde ham med omsorg. Hvorfor? Jo, for at bedre lede folk til at angre og dermed tage imod evangeliet. Det er en interessant pointe, der også blev nævnt i forbindelse med Brorson-sagen. Forhåbentligt benyttede kirken sig også af muligheden for at møde anderledestroende med evangeliet om fred og tilgivelse. Også når tingene for alvor bliver politisk betændte må det være kirkens prioritet nummer 1.

Vil du høre mere om Johannes Chrysostomos kan jeg anbefale Bradley Nassif’s podcast “Simply Orthodox”, så giver en meget enkelt og tankevækkende introduktion til den ortodokse kirke, herunder også Johannes’ betydning

Reklamer

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s