Panettone, mi amore!


Italienerne har noget med brød. Det er vel nærmest børnelærdom i Skandinavien. Vi længes efter det rustikke, passionerede og på alle måder mere farverige syden. Vores overskyede årstider og Ingmar Bergmanske livslede bliver let sådan lidt gråmeleret at se på. Vintermad er rodfrugter og suppe og generel depressiv. Men i Italien…! Stor var min overraskelse da jeg på bryllupsrejsen til Firenze kun kunne finde kedelige, hvide brød, og ingen crunchy ciabattastykker á la Kvickly’s bake-off.

Nå, nogle af os er så heldige at leve i de varme lande™, og hernede, hvor man stadig går i sandaler (uden sokker) kan man godt blive lidt efterårsforkølet alligevel. Det er heldigvis ikke noget der ikke kan kureres med en kop importeret Kusmi the og et stykke godt panettone.

Panettone er i virkeligheden en mellemting mellem et brød og en kage. Den føles måske nok lidt julet i det, og italienerne spiser den da også gerne til jul. Jeg synes dog godt at den kan gøre sig som en lille efterårstingest. Her kommer en opskrift, som er hugget fra Stephanie Alexander og Maggie Beer’s blærede “Toscansk kogebog. Opskrifter og indtryk fra en toscansk kokkeskole”.

  • 1 dl varm vand
  • 50 g gær
  • 60 g sukker
  • 6 æggeblommer
  • 1 dråbe vanilleessens eller to tsk vanillesukker
  • reven skal af en citron
  • en halv tsk salt
  • 180 g usaltet smør
  • 275-325 g hvedemel
  • 70 g hakket, kandiseret appelsinskal (men appelsinmarmelade duer altså også)
  • 70 g sultanarosiner

Bland de varme vand og gæren med 1 spsk af sukkeret, og lad det stå og lumre lidt i en skål for sig selv inden det begynde at skumme. Pisk æggeblommer, vanille, citronskal, salt og resten af sukkert vældig godt sammen – jeg brugte med stor fryd en food processor. Blandingen skal være lys og tyk. Tilsæt så gærblandingen. Varm det meste af smørret op til det er smeltet, og bland det med melet i æggeblandingen. Hold lidt af melet tilbage efter behov. Dejen skal være lind – ikke klistret og ikke tør. Den har godt af at stå og ælte i ca. 10 minutter.

Læg derpå dejen i en skål smurt med olie og lad den hvile i en time. Den må ikke få træk! Dernæst tager du den, slår den ned og så er det at den egentlig skal møffes ned i en lille rund bageform hvis det skal være helt rigtigt. En 1 l brød form duer også – husk at smøre formen med smør, men gem lidt smør til senere. Men altså, dejen skal derned i, og skal så smøres med appelsinmarmelade og drysses med sultanaer. Lad den hæve i 30 minutter.

Derpå pensler du herligheden med smeltet smør og sætter dernæst kalorius ind i en 200 grader varm ovn. Efter ti minutter skruer du ned på 180 og tager panettonen ud og smører den med smeltet smør endnu engang. Ind i ovnen med den igen og lad den stå 30-35 minutter. Sluk så for varmen og lad brødet få af eftervarmen.

Server panettonen direkte fra ovnen en kold efterårseftermiddag med the på kanden, brug den som overdådigt morgenbrød eller rist nogle små stykke dejlighed og spis med kold smør på. Den kan også serveres med is og syltede frugter. Eller dryppes med lidt spiritus og så en klat flødeskum til… Opskriften kan sikkert også piftes op med tørrede abrikoser, nødder eller andet sundhedsagtigt, f.eks. chokolade.

Uanset hvad er det vældig rart!


2 svar til “Panettone, mi amore!”

Hva’ sir du?