Farvel til Fogh

Så fik vi en ny Rasmussen til statsminister, og Anders Fogh, der siden 20. november 2001 har været landets stærkeste mand, er ekspederet videre til en såkaldt “international toppost” i det NATO, han var med til at køre sidelæns itu under Irak-invasionen. Tillykke til dem begge med de flotte personlige karriere-resultater.

Hvad er Foghs eftermæle? Aviserne slåsser lidt om det og alligevel falder det ret forudsigeligt ud, alt afhængig af avisens farve og tilhørsforhold. Jeg kan selvfølgelig kun give mit eget bud.

Og lad mig starte med det pæneste. Da Fogh stod i spidsen for EU og ledte en stime af de gamle østblok-lande ind i den Europæiske Union, ja, der skrev han historie. Ved topmødet i København fandt Foghs hårdtarbejdende og strengt skematiske måde at lede på sit absolutte klimaks, og Europa blev for altid ændret. Her fandt EU sit hidtidige højdepunkt idet freden i Europa syntes mere sikret end nogensinde – altsammen noget, der var unionens fædres drøm fra begyndelsen. Man kan sige at det nok også var sket med en anden ved roret! – men glem nu ikke de problematiske polakker og hele den danske insisteren på også at få balterne med. Det var og er en kæmpemæssig præstation, som Fogh (og Haarder og Per Stig Møller!) ikke skal have utak for, tværtimod.

Set i det lys kan man håbe at hans ekstreme protestantiske arbejdsetik på en positiv måde for lov til at præge det fremtidige NATO-samarbejde. På mange måder kan man kalde Foghs lederskab for “effektivt”. Spørgsmålet er så bare hvilken effekt det var, han fik frem.

Rent indenrigspolitisk synes jeg det er så fattigt, at Foghs største arv er skattelettelserne, skattestoppet og den opstrammede udlændingepolitik. For alle disse ting blev aldrig fulgt op af et “bagefter”. Skattelettelserne øgede forbruget, og nu har vi så krise. Skattestoppets betonagtige substans har udhulet den velfærdsstat, Fogh alligevel hverken kunne eller ville tage et opgør med, da det kom til stykket. Og udlændingepolitikken blev godt nok pakket ind i newspeak om integration og service, men det handlede jo kun om at holde negere og andre ude. Også der blev Foghs succes med det nye EU ramt af en indenrigspolitisk boomerang, der fik ham til at kræve særbehandling om arbejdskraftens frie bevægelighed – så vi kunne slippe for alle de der arbejdsløse slovakker osv.

Mental-kulturelt var Fogh en farlig mand. Med DF som støtteparti blåstemplede han en utrolig ubehagelig diskurs ift mennesker, der er anderledes. Socialpolitisk, sundhedspolitisk, justitspolitisk og udlændingepolitisk bragte Fogh ikke andet end elendighed for samfundets svageste, hvad så end det galt ufødte, flygtningebørn, ældre eller handicappede. Med en insisteren på at alting er ok og at konventionerne var overholdt ledte diskursen Danmark ind i en æra med et koldt menneskesyn – hvor mennesket finder sin værdi i at kræve sin ret og ikke i at være sig selv. Hvor det er ok at træde på den, der ligger ned. Hvor man med fornærmethed fører sine synspunkter frem og holde andres nede. Det sidste er dybest set udemokratisk – og Fogh har medvirket til at lave den danske samtaledebat om til et markedsdemokrati, noget som allerede begyndte med afskaffelsen af portostøtten og som han gennemførte i kommunalreformen samt i sin konsekvente politik med DF.

Opgøret med smagsdommerne og den helt unødvendige og latterlige kulturkamp tror jeg ganske enkelt har forhærdet og fordummet Danmark – hvordan skulle det ellers andet med sin konsekvente leflen for svageste fællesnævner? Ingen måtte være “eksperter”, og Maren i Kæret vidste da bedre besked end alverdens professorer.. nå, ok, Bjørn Lomborg vidste måske mere end alle, men alligevel. Det blev usmart at være klog, og var man dum men kunne man råbe fik man sit.

Udhulingen af sundhedssystemet er en meget trist og sørgelig arv, der i de kommende mange år vil skabe skel mellem rige og fattige, stærke og svage. Og så har jeg ikke nævnt løgnene om Irak og Foghs alt for blinde tillid til George W. Bush – og heller ikke “Muhammedkrisen”, hvor Fogh skiftevis opførte sig statsmandsagtigt og dumstædigt.

Værst er det nok at ord som solidaritet og fællesskab er forsvundet fra den offentlige debat. Foghs effektive forsøg på at omlægge en socialdemokratisk velfærdsstat til et bureaukratisk serviceorgan har vist sig umuligt – for det taber mennesker på gulvet, skaber utilfredshed på arbejdspladser og usikkerhed og mistillid mellem mennesker er blevet resultatet heraf. Hvorfor gå den ekstra mil når jeg har ret til at du går to for mig? Danmark er blevet en endnu større nation af krævere og brokkehoveder, fordi Fogh aldrig nogensinde fattede, at forudsætningen for at et samfund fungerer er, at den enkelte yder til fællesskabet med glæde. Foghs regeringstid var glædesløs. Måske kunne vi købe alle de fladskærme, vi drømte om, men vi blev hverken bedre af det som mennesker eller som samfund.

Jeg havde håbet at Fogh som ideologisk tænkende menneske ville skabe en anderledes kvalificeret diskussion om fremtidens Danmark i sin tid. At han ville få os til at overveje om tiden var til at gøre op med velfærdsprojektet. At han ville hjælpe os til at se de lange linjer – at se fremad. Det gjorde han desværre ikke med sin lidenskabsløse politik, der konstant tog hensyn til meningsmålinger, folkestrømninger, banaliteter og Pia Kjærsgaard, men altså, Venstre kan vel nå det endnu…?

Reklamer

7 tanker omkring “Farvel til Fogh

  1. Opgøret med/revisionen af velfærdsprojektet kommer først når det er nødvendigt, dvs. når de økonomiske realiteter byder os at vælge mellem højere skatter eller færre velfærdsydelser. Ideelt set burde det sidste jo komme først, men dertil er vi vælgere for egoistiske og populistiske. Se fx. diskussionerne om at omlægge de sidste to år af SU’en til lån. Det var selv venstrefløjen stærkt imod selv om SU’en netop er statsstøtte til de mest priviligerede.

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s