Hvilken kaffe byder du uventede gæster?

Walter Vale er universitetsprofessor og enkemand. Han er vel det man kan kalde en sær snegl – og samtidig en lidt grå figur. Han er ikke særlig venlig, men heller ikke særlig udadvendt eller opsøgende. Han passer sin undervisning, skriver på sin bog nummer 4, forsøger forgæves at lære at spille klaver – og det var så det. Et ganske ordinært, glædesløst liv som levet af en helt almindelig mand af den ikke mest spændende type.

En dag bliver Walter sendt fra de trygge rammer i Connecticut til New York, hvor han skal fremlægge en kollegas videnskabelige arbejde på en konference. Walter har ikke stor lyst til det, egentlig, men gør alligevel hvad han bliver bedt om. I New York har han en lejlighed stående fra dengang hvor han og hans kone boede der. Måske er det derfor, Walter ikke vil tilbage.

Da han ankommer til lejligheden får han lidt af et chok. For den er ikke tom – der er nogle i den! Syriske Tarek og senegalesiske Zainab er flyttet ind, narret til at leje lejligheden af en fyr, der åbenbart spekulerer i tomme matrikler. Det første møde mellem de to immigranter og Walter bliver i sagens natur overraskende. Tarek og Zainab indvilliger straks i at forlade lejligheden, og så er alt jo som det skal være – eller hvad? Walter får alligevel en lidt underlig smag i munden, følger efter det sympatiske par og tilbyder dem at de kan dele lejligheden med ham indtil de finder noget andet. Det er jo bare for et par nætter.

Thomas McCarthys ”The Visitor” er en venlig fortalt lille film om det venskab, der opstår mellem dødbideren Walter og gademusikanten Tarek. McCarthys forrige film, den fine ”The Station Agent” handlede også om venskaber, der blev fundet hvor man mindst venter det. Hvor ”The Station Agent” handlede om en dværg, der arvede en togstation (!), beskriver ”The Visitor” uden alt for mange falbelader hvad der sker med den småkedelige middelklassemand som bliver udfordret og lader sig udfordre af den livsglæde og imødekommenhed som flygtningen Tarek udstråler. For Tarek er nemlig flygtning og opholder sig i USA ulovligt – noget, der får afgørende betydning for Walters liv og for fortællingen.

Pludselig befinder Walter sig med muligheder for at hjælpe en fremmed, der måske er blevet en ven – pludselig bliver han indigneret, ramt og vred over det fortvivlende, der er under opsejling. Det er den løgstrupske pointe med, at Walter bærer sin næstes liv i sine hænder, midt i uretfærdigheden. Men også i den uretfærdighed findes der mulighed for venskab. Også der har Walter ikke bare noget at give, men noget at få.

Det er en fin film om små ting, McCarthy har lavet – og det er en film, som samtidig kritiserer den udlændingelovgivning, der fulgte i kølvandet på d. 11. september 2001. Men selv i sin kritik af den peger McCarthy på at der er muligheder for at gøre noget, der er godt. At der er muligheder for at møde og blive rørt af andre mennesker.  At venskaber findes og opstår hvor man mindst venter det.

Hovedrollen som Walter er Richard Jenkins’ første store rolle. Han er normalt er henvist til biroller i andres film (og sås senest i Coen-brødrenes “Burn After Reading”), og netop som en biperson lever Walter indtil situationens alvor kræver at han træder i karakter. Jenkins formår med meget få virkemidler at gøre figuren Walter genkendelig og forståelig – han er ganske enkelt fremragende i sit arbejde med at gøre en figur ud af en mand, der helst ikke vil gøre så meget figur af sig.

Filmen er også fremragende. En bittersød, opbyggelig fortælling om noget af det fineste, og mest enkle vi har: Nemlig venskabet og dets kraft til at forvandle os.

****

Jenkins blev fortjent indstillet til en Oscar for sit fornemme karakterarbejde i filmen, der for nylig er udkommet på DVD.

Reklamer

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s