Årets Tærter 2008

Den traditionsrige uddeling af årets bedste achievements i film er her endelig! Jeg ved I har ventet længselsfuldt.. eller… æh. Jeg tror jeg skræmte en del Tilværelsen-læsere ved mine tilbundsgående analyser af det, året 2007 havde at byde på, så vi prøve en mere nedspillet udgave i år (men ikke meget nedpillet. Man skal vel have lidt glamour!). Dette kunne også hænge sammen med, at efter min relokering til Albanien er der en del film, der ikke sådan lige er til at få set. Måske også derfor jeg fornemmer, at filmhøst 2008 var lidt mager – ikke så mange perler, som tidligere..

Mine manglende screeninger betyder at årets tærtevindere desværre er ufuldstændige; men på den anden side set kan de forhåbentligt opfordre eventuelle læsere til at opsøge film, man ikke fangede i første omgang. DVD er en dejlig opfindelse..

Og med den disclaimer er vi på vej!

De nominerede er –

10 BEDSTE FILM 2008:

Be Kind Rewind

Michel Gondrys Jørgen Clevin-stil er efterhånden kendt af en del, efter successen med film som “Evigt Solskin i et Pletfrit Sind” og den endnu bedre “The Science of Sleep”. Begge disse film fremstod som komedier, men havde en mørk skorpe, der gav filmene en velkommen tyngde. I “Be Kind Rewind” er der dog dømt rent kammeratskabskomik. Mos Def og Jack Black forsøger at genskabe filmhistorien da et magnetisk uheld rammer den lille video-udlejningsbutik, de “sitter”, og dermed sletter alle film. Gondrys lille film er en tilbagelænet hyldest til popkulturen og de filmperler, mange af os er vokset op med.


Happy-Go-Lucky

“Happy-Go-Lucky” opnår noget, man ellers ikke kan – nemlig give et portræt af glæden, uden kvalme eller special effekts. I hænderne på den suveræne Sally Hawkins bliver historien om Poppy, for hvilken tilværelsen er et tilvalg af godt humør og smil, en pudsigt underholdende og samtidig rørende beretning om, at der findes glade mennesker. Det lyder mere plat end det er; for det lykkes. Helt og aldeles.


In Bruges

Den meget britisk lejemorderkomedie “In Bruges” kombinerer afmålt humor med død, selvmord og eksistentielle kriser, og skaber på forunderlig vis en meget helstøbt, bevægende og skæg film om det at komme overens med det, der er det frygtelige i dette liv. Colin Farrell, der i år for alvor træder i karakter som skuespiller, formår i brilliant samspil med Brendan Gleeson at fremmane nogle troværdige billeder af mænd, der tilfældigvis har som job at dræbe andre mænd, mens Ralph Fiennes er syreled som skurken.


No Country for Old Men

Det blev langt om længe til en Oscar for bedste film til Coen-brødrene, som gennem årene har givet os mange fremragende film – i år hele to. “No Country for Old Men” formår på ret gennemført vis at overføre den tørre tone fra Cormac McCarthys roman til en sand skæbnefortælling – en græsk tragedie, iscenesat i Texas i 1970erne.


Soning

En anden litterær fortolkning var “Soning” – endnu en britisk film om fortielse, forstillelse og løgn – altsammen med en overspændt tween som ulykkeligt udgangspunkt. Det er sin sag at koge flere årtiers fortælling ned til en relativt kort film, men i “Soning” lykkedes det for instruktøren Joe Wright at bevare en nænsomhed for sine figurer i den egentligt meget triste historie. “Soning”, der havde en af årets smukkeste fotoarbejder og musik, når ikke helt samme højder som sit romanforlæg af Ian McEwan. Men mindre kan også gøre det.

The Fall

Det tog den indiske instruktør Tarsem fire år og 28 locations i 14 forskellige lande at filme dette eventyr, der handler om viljen til at leve eller dø. Historien, som i sig selv er sød og enkel, orkestreres på fantastisk vis med billeder fra verdens smukkeste steder. En sansemættet oplevelse, tror jeg normalt man kalder den slags film, hvor billederne igen og igen overvælder; men ordet er for fattigt til “The Fall”, som i alle henseender var en enestående filmoplevelse.


There Will Be Blood

En ond oliefilm, en metafor over USA eller en fortælling om begærets ætsende plads i menneskeliv. Der er mange muligheder for at læse Paul Thomas Andersons “There Will Be Blood”, som var en underligt forvreden, gold film om rigdom og overflod. Mens olien vælder op ad jorden siver hovedpersonernes menneskelighed langsomt bort, og med storspil fra Daniel Day-Lewis og i klar hyldest til 1940 og 1950ernes store amerikanske dramaer skabte Anderson en af, ikke blot årets, men også årtiets bedste film.

Waitress

I Danmark blev Adrienne Shellys romantiske komedie udsendt direkte på DVD, og det var egentlig en skam. “Waitress” tog en klassisk formel på venindekomedien og, uden at tilføje noget nyt eller revolutionerende, skabte en lille vellykket perle af en film om tærter (!!)  & kærlighed. Måske for harmløs til en liste som denne? Måske, men “Waitress” opgiver på intet tidspunkt at være underholdende i konstant sympati for sine figurer, og nåede dermed mere end mange større såkaldt “komedier” gjorde.

Wall-E

Den første time af “Wall-E” fortjener en plads på filmhistoriens himmel som det bedste, der nogensinde er lavet i genren animation. Med fantastisk overskud lykkedes det instruktøren Andrew Stanton at underholde og imponere med billeder fra en ødelagt jord af en lille, beskidt robot, der ikke kan tale. “Wall-E” falder desværre lidt fra hinanden i sit andet akt, hvor en politisk korrekthed tager overhånd; men ikke desto mindre var det en af årets bedste film.

Vicky Cristina Barcelona

Woody Allen kan stadigvæk. Med “Vicky Cristina Barcelona” og “Cassandra’s Dream”, der var tæt på top 10, havde han to forskellige, men vellykkede film i 2008. “Vicky Cristina Barcelona” havde en ironisk undertone, der gjorde fortællingen om begær og bedrag til en morsom satire over turisme, eksotisme og bedrevidende studiner. Med sædvanligt bid havde Allens sommerbrise af en filmoplevelse dermed også en tyngde, som gjorde den vittig og mere end bare endnu et trekants (firkants?) drama.


BEDSTE INSTRUKTION:

Paul Thomas Anderson; There Will Be Blood
Joel & Ethan Coen; No Country for Old Men

Mike Leigh; Happy-Go-Lucky

Tarsem; The Fall
Adrienne Shelly; Waitress

BEDSTE MANDLIGE SKUESPILLER I EN HOVEDROLLE:

George Clooney; Burn after Reading
Daniel Day-Lewis; There Will Be Blood
Colin Farrell; Cassandra’s Dream; In Bruges
Tommy Lee Jones; No Country for Old Men
Lee Pace; The Fall

BEDSTE KVINDELIGE SKUESPILLER I EN HOVEDROLLE:

Sally Hawkins; Happy-Go-Lucky
Nicole Kidman; Margot at the Wedding
Laura Linney; The Savages
Keri Russell; Waitress
Catinca Untaru; The Fall

BEDSTE MANDLIGE SKUESPILLER I EN BIROLLE:

Robert Downey Jr.; Tropic Thunder
Aaron Eckhart; The Dark Knight
Heath Ledger; The Dark Knight
Brad Pitt; Burn After Reading
Sam Rockwell; Snow Angels

BEDSTE KVINDELIGE SKUESPILLER I EN BIROLLE:

Juliette Binoche; Min Brors Kæreste
Sally Hawkins; Cassandra’s Dream

Ellen Page; Smart People
Saoirse Ronan; Soning
Sigourney Weaver; Baby Mama

BEDSTE ENSEMBLE:

Burn After Reading
The Dark Knight
Once
Waitress
Vicky Cristina Barcelona

BEDSTE MANUSKRIPT:

Happy-Go-Lucky
No Country for Old Men
There Will Be Blood
The Savages

Waitress

BEDSTE TEKNISKE PRÆSTATION:

Kostumer; The Fall
Cinematografi; The Fall
Original score; Soning
Set decoration; Wall-E
Original score; There Will Be Blood

12 TILFÆLDIGE TÆRTESKØNNE TIPS TIL DVDen:

4 Måneder, 3 Uger og 2 Dage (Mungiu, 2007)

Au Hasard, Balthazar (Bresson, 1966)

The Awful Truth (McCarey, 1937)

The Grifters (Frears, 1990)

The House is Black (Farrokhzad, 1963)

Madame de … (Ophüls, 1953)

McCabe & Mrs. Miller (Altman, 1971)

Network (Lumet, 1976)

Les Quatre cents coups (Truffaut, 1959)

Sommerleg (Bergman, 1951)

Toy Story (Lasseter, 1995)

Zwartboek (Verhoeven, 2006)

Reklamer

5 tanker omkring “Årets Tærter 2008

 1. wow. Og så må jeg jo spørge: Er der håb, hvis man rent faktisk kun har set én af dine vindere (soning)? Skal vist i gang.

 2. Skal da så absolut se The Fall. Elsker Lee Pace fra serien Pushing Daisies (set den, Thomas?).

  Fandt aldrig helt ud af Anderson ville med There Will Be Blood, så den skal nok genses engang jeg har brug for at få 3 timer til at gå langsomt. Soning kom jeg ikke rigtig igennem. Syntes ikke rigtig den kom igang på noget tidspunkt. Happy-Go-Lucky så Jakob og jeg på din opfordring, og må sige den var unik og absolut god, men syntes instruktionen skød lidt ved siden af den sidste halve time af flimen.

  Woody Allens seneste film har ikke videre imponeret mig (eller måske blev jeg bare træt af Scarlett Johanssons), men jeg må indrømme jeg fik forhåbninger da jeg læste plottet til VCB engang sidste år!

  Selvom jeg er stor fan af Ellen Page, syntes jeg ikke Smart People gør hende fyldest på nogen måde. (The Stone Angel, som godt nok er fra 2007, har jeg stående men stadig ikke fået set. Der håber jeg hun har noget mere screentime!).

  Ser du slet ingen dokumentarfilm, kære Thomas?

 3. Suk. Jeg ville gerne se en masse dokumentarfilm, men jeg må indrømme at det ikke er dem, der står først for hverken her i Albanien eller på min Amazon wishlist.. 😉

  Et andet år ville “Soning” heller ikke komme på listen. Som sagt synes jeg ikke det netop afsluttede år fremstod særlig vellykket som sådan.

  “Vicky Cristina Barcelona” vil nok ikke alle bryde sig om. Jeg synes den hænger de der videbegærlige amerikanske studiner ret sjovt ud. “Cassandra’s Dream”, Allens anden 2008 film, slutter lige udenfor min top 10. Den er god.

  “Pushing Daisies” har jeg kun hørt godt om, men endnu ikke fået set. Har du hørt den er blevet cancelled i USA? 😦

 4. Ja, det har jeg desværre. Stoppede ret brat også. Anden sæson led lidt under at have for mange penge. Det lyder mærkeligt, men nogen serier kan godt få et lidt for stort skud valuta, hvorefter forfattere og producere gør hvad de kan for at få brugt pengene, desværre, som det er tilfældet med Pushing Daisies, på bekostning af den gode historie som sæson var.

  Fandt også ud af en af birollerne i PD, Kristin Chenoweth, er kristen sangerinde med 2-3 udgivelser og en række Broadway-musicals bag sig. Hun giver den også gas et par gange i serien, hvilket også er nogen højdepunkterne.

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s