At gøre en forskel

Jeg læser i øjeblikket i 2. Korintherbrev, hvor Paulus taler om indsamlingen til Jerusalem og opfordrer til gavmildhed. Hans undervisning er god og solid og tager udgangspunkt i, at det ikke er let for os at give, men dog væsentligt og vigtigt! Der er ingen tvivl om at de troendes gavmildhed for Paulus vidner om en sand “lydighed mod bekendelsen til evangeliet om Kristus”, og at en gavmildhed og derfor god gerning i høj grad finder sted “på grund af Guds overvældende nåde mod jer”.

Det er interessant af mange årsager – her på bloggen har vi tidligere debatteret forholdet mellem tro & gerninger indtil blodet næsten stod ud af næsen. Der er noget rigt i, at Paulus forudsætter Guds nåde for de gode gerninger. For i diskussionen om tro og gerninger som så ofte bliver tro vs. gerninger må fokus altså rettes mod det rette sted – nemlig mod nåden, som er den, der sætter os i stand til overhovedet at kunne arbejde med på Guds vision for denne verden.

Jeg havde engang en god studiekammerat som var bosnisk flygtning. Han talte om “wannabe-nødhjælpsarbejdere” – han havde i sin tumultariske fortid mødt masser af folk hvis ønske om at “gøre en forskel” objektiviserede ham og gjorde ham til mål for deres egne drømme om at ændre verden. De gav ham knopper. Der bliver også af og til talt om “godhedsindustrien”, som er en lang række NGOere, der ønsker at gøre noget ved denne verdens udfordringer og som dermed kommer til at huse en lang række af de der wannabes.

Nu lyder jeg måske lige lovlig tidehvervsk (who would have thunk it!), men der er noget helt grundlæggende forkert i at tro, at vi kan “gøre en forskel”. Den eneste, der kan gøre en forskel, er Kristus Jesus. Det store er, at han sender os til at gå med ham til den verden, der ikke kender ham og som trænger til hans genoprettende kraft.

Det er vanskeligt at være lydig mod ret meget andet end ens egen egoistiske ambitioner. Det tror jeg det var for korintherne, som derfor trængte til den opmuntring for Paulus; og det tror jeg det er for os. Men villighed og lydighed overfor Jesus er altså det eneste, som virkelig kan gøre en forskel – for først der hvor så kommer han ved sin Ånd og blæser liv og ‘forskel’ ind i vores egen tomme død. “At Jesus må blive større og jeg blive mindre”, som de gamle bad.

Man hvad siger I? Er det slet skjult egoisme når kristenfolket ønsker at “gøre en forskel” i samfundet og på jorden? Eller er det oprigtig ydmyghed overfor det, Jesus taler om? Eller begge dele, måske?

Reklamer

10 tanker omkring “At gøre en forskel

 1. Er det slet skjult egoisme, når kristenfolket ønsker at “gøre en forskel” i samfundet og på jorden? Eller er det oprigtig ydmyghed overfor det, Jesus taler om?

  Jeg tror desværre, det er et spørgsmål som dette, der gør, at store dele af kirken har valgt at forholdt sig passivt til samfundsrelevante emner i århundreder…..

  Lad os antage, lille kristne Susanne har en intention om at 1) give sit bidrag til miljøets bevarelse 2) sikre, at flere folk mennesker har det godt og mødes på kryds og tværs i sit hjemland. Hvordan begrunder hun sine handlinger, og hvordan handler hun?

  Hendes handling og begrundelse kan være,
  at 1) Hun ønsker at beskytte Guds skaberværk og gøre en forskel. Kan handle.
  og 2)
  at møde ande, som Jesus vælgte at møde mennesker – at have Jesus som forbillede… Kan handle

  Eller

  3) Være så bange for andre kristne/kirkens reaktion på en ‘selvretfærdig’ intention om at gøre en forskel: Hun forholder sig passivt.
  4) Tænke, hov, det er jo ikke mig, men ‘Gud, der skal arbejde igennem mig, så jeg behøver jo ikke gøre noget’. Hun forholder sig passivt.

  Eller

  5) Tænker, at naturen i sig selv er så fascinerende, at hun ønsker at beskytte den. Hun handler.
  6) Er solidarisk i god gammel idealistisk forstand og ønsker rent faktisk at sikre en større sammenhængskraft i samfundet… Hun handler.

  Well, hvis Susanne i en eller anden forstand – vælger at bruge argument 1 og 2 – kan hendes kirke hurtigt falde hende i ryggen og kalde vedrørende ‘selvretfærdighed’, ‘have et fromt ønske om at please en Gud, der slet ikke ønsker gode handlinger’? Hvis hun vælger 3) og 4), hvad de fleste nok har valgt/vælger, har hun ‘ryggen fri’. Og hvis hun vælger at 5) og 6) har hun ligeledes nogenlunde ‘ryggen fri’ blandt kristne venner (og så kan hun jo altid bede i en bøn i det stille…)

  Hvad vælger Susanne mon?

 2. Øv. Jeg mener, du har nok ret og jeg er en cranky gammel mand? Nu får jeg lyst til at slette det her indlæg og rejse hjem til Jylland..

  Jeg synes jo selv at der er enormt befriende at vi ikke skal gøre en forskel men lade Gud om at gøre det og så må han bruge os, hvis det er.

  Men argh. Er det ikke vanskeligt at kommunikere.

 3. Jeg mener jo så netop, at vi skal gøre en forskel. Ikke for at ‘opnå noget’, ‘score point hos Gud’ – eller whatever. Fordi vi skal, og fordi det er vigtigt. Så kan man jo vælge at bruge religiøse, økologiske, socialistiske begrundelser, hvad nu end vores kære Susanne vælger…. Bare der gøres noget, og at man ikke er bange for at gøre noget.

  “Det er enormt befriende, at vi ikke skal gøre en forskel”

  Hvor har du egentlig dette fra?

  “Du skal elske din næste som dig selv!” For at citere den gode Bono-mand: Dette ‘skal’ er vel ikke en vejledning men et bud!

  Og så er vi vel netop ovre i det deontologiske. Det er vel egentlig ikke “fordi-et-eller-andet.”

  Vi har en pligt!

  Åh, ja kom til det jyske. Eller rettere det københavnske. Det ville være fun 🙂

 4. Og lige for at tilføje: Dette ‘skal’ behøver jo ikke opleves som en tung, tung pligt – vi har jo netop Guds nåde dels i forhold til, at vi ikke skal ‘opnå’ et bestemt mål og dels i forhold til blot det at prøve.

 5. Jamen, jeg synes jo det befriende netop ligger i at det ikke er vores forskel, der skal gøres, men Guds.
  Semantics, schmemantics..
  Jeg kan godt lide at du taler om pligt i det her!

 6. Hm. Gøre en forskel? Nogen gange synes jeg (provo) ikke det er så svært: Vi skal gøre hvad Gud siger. Det vil sige holde hans bud. Det inkluderer naturligvis at vi hjælper vores medmennesker. Og at vi gør det af et rent hjerte.

  Det kan vi ikke, og vi har derfor brug for Jesu frelse. Den giver han os, og vi bliver genfødt og får en ny vilje til det gode.

  SÅ, som kristne, har vi en vilje til det gode skabt af Gud. Den er i fuld overensstemmelse med Guds bud. Så herfra går vi i gang med at gøre en masse godt. Men synden er stadig i dig.

  1) Når du ikke gør det gode i handling, som Gud viser i Bibelen, så handler du syndigt.
  2) Når du gør en ydre god gerning, men ikke af et rent hjerte, så har du et syndigt motiv.

  Hvad har man så tænkt sig at gøre ved det? Opgive at gøre gode gerninger?!?!? Eller gøre en masse gode gerninger og satser på at Gud ser bort fra motivet? For så får man nemlig syndernes forladelse eller hvad?!?!?

  Det handler da i stedet om at få syndernes forladelse, som kun fås hos Jesus ved det han siger og giver til os! At han er død og opstået for vores skyld.

  Er det bare alt for standard-svar eller hvad? Svarer det ikke ret godt på spørgsmålene? Jeg synes i hvert fald umiddelbart det lyder rigtigt….

 7. Jeg vil gerne lige spille en bold ind, som faldt mig i hu, da jeg læste de forskellige indlæg i den her debat… (Og Thomas – hvad vil du i Jylland, når det er i Odense, du har hjemme???)

  Jeg har ofte hørt sætningen: “Gud har ikke brug for dig?” – som betyder noget i retningen af, at det ikke er dig, der gør en forskel. Gud kan sagtens gøre en helt masse uden dig. Og jeg er ved at gå amok over den sætning, da jeg mener, det er en teoretisk diskussion, som ikke har hold i min virkelighed.
  Sagen er jo den, at Gud rent faktisk har valgt, at han vil bruge mig og alle andre. Han har truffet det valg, selv om han ved, at vi er små egoister, der måske selv får et kick ud af at gøre noget – eller bilder os selv ind, at det er os, der gør en forskel. Gud ved godt, at vi ofte (måske altid) selv vil tage æren fremfor at give den til ham. Men det ændrer bare ikke på det faktum, at Gud har valgt, at han vil bruge os.
  At diskutere, hvorvidt Gud har brug for os eller ej, svarer til, at diskutere, hvorvidt det var nødvendigt, at Jesus skulle dø. Kunne Gud ikke have gjort noget andet? Jo, det kunne han da godt – man han gjorde det ikke! Gud kunne også have valgt at satse på nogle andre medarbejdere end os, men det gjorde han ikke…
  Og jeg ser det, som en kærlighedshandling fra Gud, at han har valgt at bruge mig på trods! Det er da stort! Og det er endnu større, at Gud beholder ansvaret på sin side – det sætter mig fri til at handle og tjene Gud.

 8. @Marie: Jeg er sådan set ikke sikker på at jeg er uenig i dit ærinde. Dog er det faktum at Gud ikke i udgangspunktet er afhængig af mennesker understreget i bibelen. Se f.eks. ApG 17,25:
  “Heller ikke lader Gud sig tjene af menneskehænder, som om han trængte til noget. Det er ham, der giver alle liv og ånde og alle ting;”

 9. @madsvj: Jeg kan godt se din pointe… Men jeg synes ikke, bibelverset modsiger mit ærinde. Jeg mener ikke, at Gud er afhængig af os – jeg siger bare, at nu en gang har valgt at satse på os som medarbejdere/tjenere. Han ville ikke være mindre Gud, hvis han havde valgt noget andet. Og jeg tror faktisk, at Gud har truffet sit valg i kærlighed til os – han viser os den tillid, at vi får lov til at være med i hans store verdensprojekt, selv om vi vil svigte, fejle og alt muligt andet. Men det vil altid være Gud, der giver liv og ånde og alle ting… Det er Gud, der er projektansvarlig! Det er så at sige ikke Gud, der trænger til vores hjælp – jeg tror det er os, der trænger til “at hjælpe” Gud. Fordi den tillid han af uransaglige grunde har valgt at vise os – den gør noget positivt for vores relation til Gud.

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s