Omvend jer!

Ifølge Markusevangeliet kapitel 1, vers 15, så var Jesu første prædikenreplik: “Tiden er inde, Guds rige er kommet nær; omvend jer og tro på evangeliet!” Matthæus’ referat fra selvsamme prædiken (4, 17) er ikke mindre stramt – Jesus sagde: “Omvend jer, for Himmeriget er kommet nær!”

Der findes kun to måder at reagere på sådan en (kort) svada på. Man kan have en modvillig hånlatter, eller man kan overgive sig. Man kan sige ja eller nej. Man kan omvende sig eller man kan lade være. Der findes ingen blød, venligt tolkende eller intellektualiseret mellemvej: Enten omvender man sig, fordi man tror at himmeriget vitterligt er kommet nær, eller også ryster man på hovedet af personen Jesus og hans vanvittige forkyndelse.

Jesu forkyndelse handler om det liv, vi skal leve, og derfor opfordrer han os radikalt til at vende om – gå en anden vej. Jesu komme til jorden var en verdenshistorisk begivenhed, der bragte Gud tilbage til den verden, han havde skabt – en verden, som siden sin skabelse havde kæmpet sig væk fra Gud. Men Jesus kom for at forkynde at mennesket skulle vende om og for at skabe en vej, den omvendte kunne gå af.

Det er tankevækkende hvor gennemgribende sådan en forkyndelse i virkeligheden er. Tør vi i dag sige til hinanden og til andre, at vi skal omvende os? Er vi også blevet ramt af en teoretiseret og køligt distanceret forholden sig til ordene som gør, at vi finder udsagn som “omvend dig!” ubærligt naive og vestjyske og pinagtig?

Det, Jesus lukker op for, er, at et liv i Guds rige er et liv, hvor livserfaringen spiller med. Troen og livet er to alen af samme stykke. Og at følge ham handler ikke om at tilegne sig en række dogmatiske holdninger; det handler om bogstaveligt talt at vende sig om og gå en anden vej, som han har sagt vi skal gå. I en tid, hvor (folke)kirkens herskende strømninger vil, at en sådan forkyndelse som Jesu skal indrette sig efter tidsåndens krav om konformitet og rundhed er det på sin plads at insistere på, at Jesu kald og Jesu forkyndelse er radikal, livsomvæltende – og mulig. Fordi han døde og opstod igen; fordi han lever; fordi han ved sin ånd og sit ord er os nær – så er der tilgivelse for alle de gange, vi falder i vores omvendte liv. For alle de gange, vi vender tilbage til vore gamle, onde gænger. Men Guds rige er kommet nær. Det findes. Det kan troes, det vil troes og det vil skabe troen i os.

Derfor skal vi måske blive bedre til at sige det, som Han sagde det: Omvend jer?

Reklamer

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s