Hildegard!

Når jeg ikke læser til eksamen er jeg i gang med at læse om Hildegard af Bingen (1098-1179) (mind mig lige om at jeg skal have opdateret min bogwidget). Hildegard blev givet som tiende (!) til et kloster, og blev faktisk en pavelig godkendt profetinde og prædikant i sit århundrede, og hendes forskning i lægeurter såvel som hendes kompositioner og visdom blev kendt og berømmet, og står stadig.

Hildegard er interessant, fordi hun udviklede en kosmologisk og mystisk teologi, der både er radikal, personlig og altomsiggribende. Det er spændende at læse noget førmoderne teologisk litteratur, og altid spændende at læse forreformatoriske tekster, og Hildegards visioner virker ikke uden relevans her tusinde år senere.

Den danske katolske forfatter Kirsten Kjærulff har skrevet en fin bog om Hildegard (“En Basun for Guds Mund”, Anis 1995), som jeg godt vil anbefale. Hun skriver et sted om Hildegards aktualitet, at

Hildegards appel om omvendelse, om en radikal sindelagsændring, er i dag endnu mere aktuel end i hendes samtid. For verdsliggørelen, frafaldet fra Gud med materialisme og egoisme, med udnyttelse og ødelæggelse af naturen, har antaget katastrofale dimensioner og bragt vor klode til afgrundens rand. Før det er for sent, må vi genopdage, AT ALT ER HELLIGT, at det fysiske og det guddommelige er forbundet i én levende og hellig organisme: Kristi mystiske legeme, Kirken, som Kristus stiftede som sin åndelige og fysiske manifestation i verden og historien. Den er Guds livgivende og altomfattende moderfavn ikke alene for menneskeheden, men for hele skaberværket.

Læs mere om Hildegard her og her.

Reklamer

2 tanker omkring “Hildegard!

  1. Det må man sige Hildegard kunne. Deter faktisk rigtig fascinerende at læse, også fordi hun blev rådgiver for alle og enhver, og fik fire prædikenrejser – !!! I MIDDELALDEREN!!! I DEN KATOLSKE KIRKE!!!

    Men det hang jo (nok) sammen med troen på at hendes visioner kom fra Gud. 🙂 Læs dem, læs dem!

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s