Grand Prix Glamour IV: Og Sibelius vendte sig i sin grav

Så er der semifinale i aften! Det skal blive spændende at se hvor svært det er at synge og danse på én gang!

I år foregår lyksalighederne som bekendt (?) i Helsinki efter Finlands største og første sejr sidste år med ”Hard Rock Halleluja” og en gruppe pædagogmedhjælpere og systemudviklere i rollespils-tøj. Det tog vidst 41 forsøg før de melankolske finner vandt. Dét er determination. Jeg kører liiige de 28 semifinalister hurtigt igennem – karakterskalaen er den snart forældede 13-skala – og den kan ikke sammenlignes med hvordan jeg ellers ville vurdere musik. Don’t even try.

Sangene kan nedlastes, lyttes og ses – her. Eller ej. Og husk nu: Det handler ikke spor om musik!

1. Bulgarien: Det er blot tredje gang de deltager, og de har endnu at prøve at kvalificere sig til den europæiske finale. Jeg tror ikke at oldkirkeslavisk drum’n’bass er vejen at gå for dem, men det er da modigt at de kommer frisk med noget så etnisk. Den Safri Duo-agtige sang kværner løs og man får lyst til at smække pigebarnet én for sin enerverende jodlen (hvilket man så alligevel afstår fra. Der er langt til Bulgarien). Og et par korpiger her ville altså gøre underværker. (6)

Bonus: Sangen hedder ”Water”, men afsynges på bulgarsk. Det lyder bøvet, men med det gebrækkelige engelsk der ellers findes i konkurrencen er det faktisk et smukt træk..

2. Israel, 3 tidl. sejre: Se, det her er sådan en type sang hardcore fans vil hade, fordi den er useriøs, blander genrerne og er uforskammet festlig. Netop derfor ønsker jeg den alt godt! Den er spøjs, og jeg tror de kommer til at trykke den af på scenen. De politiske undertoner gør at den hæver sig bare en lille smule over gennemsnittet, og det er ikke en almindelig kvalitet hos en grandprixsang. Nok er den rodet, men hvad så? (8)

Bonus: Sangen var tæt på diskvalifikation pga sin utilslørede politiske hentydninger til Irans Ahmadinejad.

3. Cypern: Den delte øs græske halvdel stiller op med electronica på fransk… – det er altså et utroligt diverst felt i år. Cyperns små-aggressive ”dysfunktionelt -parforhold”-sang er ikke ueffen og har et irriterende hook, som gør den tilnærmelsesværdig Kylie-agtig, altså, på en græsk-cypriotisk måde. Hvordan de skal få det til at fungere på scenen aner jeg dog ikke. Det tror jeg faktisk ikke de kan. Jeg tror den bliver grænseløs træls. Og grand prix kan jo noget med at bryde grænser! (8)

Bonusinfo: Evridiki har deltaget to gange før – og er blevet nr. 11 hver gang.

4. Hviderusland: Der er bare noget over Europas sidste diktatur der skriger på en James Bond sang. Og her kommer den så! Muligvis den bedst producerede sang i semifinalen og må være en klar favorit til at løbe med det hele. Men det gør favoritter sjældent, så i virkeligheden kan han sikkert ikke synge, men har en smuk navle eller noget. Men altså, der skulle ikke ligge noget til hinder for at en navle vandt grand prixet. (Noller Olsen, anybody?) (10)

Bonusinfo: Alle involverede i denne sang er i virkeligheden russere. Sangeren er aftenens første tidligere talentkonkurrence-deltager.

5. Island: Kan I huske Pretty Maids fra Horsens? Hvis ikke, så er der håb hér med gammel islandsk rocker! Her lugter der virkelig af svedig uldsweater i øvelokalet. Det er heller ikke en helt håbløs sang, men den skal virke umådeligt overbevisende for at sælge billetter. Måske kan han prøve at virke ”ægte & autentisk”. Fnis. (8)

Bonusinfo: Eirikur Hauksson er i virkeligheden en grammyvindende heavy-metalsanger og penneven med P3s Adam Duvå Hall.

6. Georgien: Det er første gang Georgien er med – velkommen til jer, hvis I læser med! De sender en lokal Madonna-klon med et innovativt indviklet rytme- og lydbillede. Sangen negligerer dog den enkelthed, en god popsang skal besidde for at have succes i denne her sammenhæng – de sigter ganske enkelt alt for højt. Dybt at falde? (9)

Bonusinfo: Sopho Khalvashi er vinder af georgisk Idols. Hun elsker derudover stramaj og spydkast.

7. Montenegro: Jeg elsker landet Montenegro og dets folk, men deres sang er modbydelig. Det er første gang de deltager som selvstændig nation, og en musikskoleelev der øver med bandet i fars garage i ’80erne er åbenbart det bedste de kunne komme op med. Trist – hvis ikke endda vederstyggeligt. Det er så fælt, det her. Så ubetinget årets stinker. Jugorock af den værste skuffe. (03)

Bonusinfo: Stevan Faddy nedstammer fra en skotsk korsfarer og er fra Kotor, hvor bloggerne JLo, Louise, Hanna og Signe har været.

8. Schweiz, 2 tidl. sejre: En lys, let, glad popmelodi med fængende omkvæd og rødder i eurodance. Naturligvis kan den kun handle om zombie-vampyrer – hvad ellers? Jeg tror den bliver pinagtig på scenen, men kan godt frygte for at vi her har at gøre med en sang med uanede chancer. (6)

Bonusinfo: DJ Bobo hedder i virkeligheden René Baumann, men det lød vist for revisoragtigt.

9. Moldavien: For få år siden prøvede enhver grandprixsangerinde at imitere Celine Dion – der var sådan et par kloner i hvert kuld – i år er det vist – i den hædervundne tradition med at være 5 år bagud – så Avril Lavigne og Evanescence. Jeg ved ikke helt om dét er en forbedring. Moldaviens vistnok tekstmæssigt dybe bidrag er lidt for blegt til at blive huske for andet end hendes skrigeri og violinspil og det 40 sekunder laaange forspil. (Det lyder næsten for godt til at være sandt, ikke?) (7)

Bonusinfo: Moldaviens første vindere spillede på sidste Roskildefestival. Efter deres optræden røg deres et år gamle grand prix sang top-10 på den officielle danske hitliste. Det skabte angstlignende tilstande på P3.

10. Holland, 4 tidl. sejre: Det her er meget P4-agtigt på en lidt farveløs måde. Hun har deltaget før med held, men det her virker tamt. Det er ikke elendigt, men blodfattigt, og i disse her sammenhænge er dét værre. Måske Jørgen Mylius vil spille hendes sang? (6)

Bonusinfo: Hollands sangerinde valgte selv sin sang. Hun får sikkert klø hvis det går dårligt. Og for resten, hun vandt et Idols-lignende show i 1996.

11. Albanien: Speaking about P4.. Et folkloristisk indslag i farver på albenglish. Der er noget charmerende over at de prøver, men jeg tror ikke det giver ekstra point. Jeg tror de fleste faktisk vil grine hånligt af forsangerens desværre knapt så indestængte følelser, og at alle vil stå af når sangerinden sætter ind med sine varulvehyl. Gys. (5)

Bonusinfo: Ja, de er gift med hinanden. Og ikke Idols-stjerner.

12. Danmark, 2 tidl. sejre: Spærret inde mellem to tvivlsomme balkan-ballader står sangen sig nok godt, og den har en fordel i at være så utvetydig poppet et år hvor mange prøver et mere ’råt’ udtryk. Men altså: Danmark var ligeglad med den her sang første gang de så/hørte den – hvorfor tror vi så Europa vil elske den? DQ er samtidig ikke nogen særlig karismatisk performer og jeg synes han var en overraskende kedelig drag, but we’ll see. (9)

Bonusinfo: Jeg troede en kort overgang at denne sang var skrevet af min fætter. Men der er åbenbart andre musikere, der hedder Claus Christensen.

13. Kroatien, 1 tidl. sejr (som en del af Jugoslavien): Johnny Madsen stiller op som gammelt kroatisk syrehovede med en kedelig sag – totalt ”Udenfor Sæsonen”. Og selvom det måske virker tilnærmelsesværdigt interessant at starte med en maj-akkord, er det bare mest af alt kedeligt. Tissepause! (5)

Bonusinfo: Dado Topic er den ældste sanger i grand prixet nogensinde overhovedet. Vi håber han kan komme igennem en performance uden at dø eller noget.

14. Polen: Den her sang er helt utrolig bøvet, men vil bare gerne være meget ung-med-de-unge. Jeg tror ikke på den og er også fuldstændig ligeglad med denne polske omgang Black Eyed Peas. Jeg forudser hopperi på scenen, polske håndtegn og friske slagord. Men nok desværre en lukket fest. (6)

Bonusinfo: Ved deres første grand prix-forsøg blev Polen nr. 2. Siden er de kun gået top 10 én gang. Nu prøver de med en russer og en brite og ser om det går bedre.

15. Serbien: Balkan har en ting med smægtende ballader, som Europa godt kan lide at stemme på én gang om året. Jeg tror på at Serbiens udgave har mest held i sprøjten – og så hjælper det faktisk nok lidt at hun ikke ligner en hårdtpumpet model, men et helt almindeligt menneske af kød og kort hår. (10)

Bonusinfo: Sangen slutter med den bevægende sætning: ”Dit navn er min bøn.” Kan I mærke følelserne allerede?

16. Tjekkiet: Det er også første gang de er med, og de har en umanerlig god rock-ting kørende, der minder mig lidt om Sort Sol (bortset fra at Steen Jørgensen vist ikke er så god til tjekkisk). Den er en dystopisk ørehænger, og de ser sikkert rædselsfuldt svedigt hårede ud (puha), men jeg krydser fingre på Tjekkiets vegne. Den klart bedst komponerede sang af dem alle, men hvad med indpakningen? (11)

Bonusinfo: Tjekkiets hovedstad hedder Prag.

17. Portugal: Grand Prix er en tidslomme, hvor musik man for længst troede var blevet aflivet tilsyneladende stortrives. Et musikalsk parallelunivers. Er du i tvivl, så lyt frimodigt til portugisernes bud på en vinder. De har deltaget siden 1964 uden at nå en top 5 placering nogensinde, så de håber. (Det samme gjaldt for Finland – indtil sidste års sejr.) Men Portugal? Nej. (03)

Bonusinfo: Denne sangerinde er helt ukendt. Ikke engang hendes nærmeste slægtninge ved hvem hun er.

18. Makedonien: Åh ja, Makedonien. Endnu et af de mange lande, som ikke rigtig har noget internationalt brand at læne sig op ad. De her lande tager grand prix alt, alt for seriøst, for de har ikke så meget andet at gøre sig gældende i (måske spydkastning eller noget med vandpolo), og det er en skam for dem, for der kommer sjældent noget særlig godt ud af det. Deres sang i år er kedsommelig. Det rytmiske udtryk vil nok være interessant for nogle, men det er i virkeligheden bare makedonsk Giro 413. Prøv med noget sjovt næste år – vi vil så gerne se jer smile! Anyway, de går nok videre, de plejer de jo. (5)

Bonusinfo: Landet har i denne sammenhæng præfixet ”Tidligere Jugoslaviske Republik” for ikke at pisse grækerne af. Det plejer dog aldrig helt at lykkes alligevel.

19. Norge, 2 tidl. sejre: En letbenet latino-schlager – det skriger bare langrend, elgkød og Norge, ikke? De har sat en afdanket 46-årig revyskuespillerinde til at fremføre den, og omend hendes ben er pæne er det her frygtelig rædselsfuldt ubærligt gyseligt. Desværre er det også ganske medrivende på Sussi & Leo-måden. Måske hvis Sussi havde sunget den…? Indtil da er Norges sang ligesom med heroin – just say no. (5)

Bonusinfo: Guris ben blev nr. 2 i Norges udgave af ”Vild med Dans”.

20. Malta: En dramatisk, tung, skinger vals med en skrigeballon i front. Alt hvad der er forfærdende ved grand prix er samlet i denne ene sang: Håbløs lyrik, rædsomt overproduceret arrangement, vrælende sangerinde og sikkert – helt sikkert – en latterlig dans. Jeg kan næsten ikke vente mig!! (5)

Bonusinfo: 11. gang er lykkens gang. I hvert fald for Olivia Lewis, der på 11. forsøg vandt den maltesiske finale. Mon det betyder vi skal trækkes med hende de næste ti år?

21. Andorra: Det her er sådan noget tyggegummirock, der var rigtig populært for 10 år siden, dengang jeg fulgte tilnærmelsesværdigt med i musik. Det er sådan lidt andorransk Ibens-agtigt eller Hanson, hvis det siger nogen noget. Jeg tror dog de her rødder har fat i noget sjovt, især efter de oppustede damer fra Norge og Malta, så de skal nok klare sig hæderligt. Gammeldags, men ok. (9)

Bonusinfo: Selvom bandet repræsenterer Andorra deltager de også i Spaniens-mesterskaberne i rock. De har nemlig ingen pladekontrakt.

22. Ungarn: En hæs sangerinde i spidsen for en ballade, der vist nok skal forestille at være blues-agtig. Det lyder slet, slet ikke så godt som det burde, men hvis hun krænger nok på scenen og de får smækket nogle strygere på arrangementet kunne det godt virke særligt på en god måde. Fedt bliver det dog næppe. (7)

Bonusinfo: Sangerinden blev valgt fordi hun vandt en ungarsk grammy som årets nye navn. Sangen er en engelsk version af et hit, hun havde sidste år. Og ja, hun er ungarsk Idols-vinder.

23. Estland, 1. tidl sejr: Den her sang er virkelig dårlig. Den prøver så meget på at være rå, moderne, smart, lige i øjet, MTV, men melodien er helt utrolig sjusket skrevet, og selv i den bedste indpakning vil en lort være en.. ubehagelig ting, puha. Sangerinden får klart prisen for at irritere mig mest. Og Pink burde lægge sag an. (03)

Bonusinfo: Gerlis lillebror vandt den europæiske finale i København i 2001. Gerli selv blev nummer 2 i estisk “Vild med Dans”. DR overvejer at købe rettighederne og genudsende hele det estiske show, forlyder det.

24. Belgien, 1 tidl. sejr: ”Earth Wind and Fire” har ikke levet forgæves. Der ligger et soundtrack til TrafikRadio og SportsLørdag gemt i denne fusions-ting. De kunne godt komme langt, men altså, måske er det bare den helt forkerte sammenhæng? Men point for at være lidt skævt funky fra mig. (10)

Bonusinfo: Halvdelen af orkestret må blive hjemme, da der kun må være 6 mand på scenen.

25. Slovenien: Uha, de har gemt alle de rigtig grimme til sidst. Slovenien sender en græsk-inspireret opera-discobasker. Det er bestemt lige så fælt, som det lyder. Man kan undre sig over hvorfor de overhovedet prøver? Hvorfor de ikke, da deres grand prix var ovre, bare så på hinanden og sagde ”nej – vi springer altså over i år”. Jeg kan i min vildeste fantasi ikke forestille mig at folk vil stemme på det her. Jeg håber heller ikke de gør det. (03)

Bonusinfo: Alenka håber på ikke at blive blacklistet af det mafioso-lignende europæiske opera-community efter sin deltagelse i den poppede sangerdyst.

26. Tyrkiet, 1 tidl. sejr: Her har vi så Jüstin Tümberlük fra Tyrkiet. Jeg synes sådan noget numse-r’n’b er jævnt træls på humørsyg teenagermåden, men hvis MTV-segmentet ser showet skal det nok gå vældigt for tyrkerne. Han er eftersigende tidligere Tyrkietmester i mavedans.. (7)

Bonusinfo: Nej, han synger ikke “Shake it in”.

27. Østrig, 1 tidl. sejr: Årets AIDS-slagsang – håber de. Det her er (igen) sådan en sang man bare siger ”nå” til, men som kan komme til at fungere superfedt på en scene, hvis altså bare den gør det. En dark horse? Måske meget dark. (6)

Bonusinfo: Sangen var skrevet til Anastacia, men hun ’opgav’ at indspille den. Sangeren er, øhm, tidligere Idols-deltager.

28. Letland, 1 tidl. sejr: Letland vandt på sit tredje forsøg for et par år siden. Det var ikke med en god sang overhovedet, men hun tog sit tøj af (flere gange). Hot-hot. Den fordel har de ikke her – heldigvis. For denne her sang er så vederstyggelig at jeg har svært ved klare det. En italiensk Il Divo-wannabe ballade sunget af en håndfuld lettiske mænd – det er sikkert dødssjovt i Baltikum, men jeg kan ikke holde det ud. Det er forfærdeligt. Og overhovedet ikke sjovt. Jeg græd. Men så vinder de sikkert. (03)

Bonusinfo: Italiensk er endnu ikke officielt sprog i Letland. Sangen er i øvrigt skrevet af svenskere.

Snittet ligger lige over 6, hvilket er bestået, men ikke med glans. Men det havde jeg nu heller ikke forventet, og det er ikke det, det handler om. At kigge efter kvalitet i grand prix er som at lede efter toiletpapir i køledisken: Selvom du er på spanden vil det ikke hjælpe dig.

Ti sange går videre, men feltet er som sagt enormt blandet i år, så det er virkelig vanskeligt at forudse hvad Europa kommer til at bide mærke i. Jeg gætter på og delvis ønsketænker at det bliver:

• Andorra
• Ungarn
• Danmark
• Hviderusland
• Slovenien
• Letland
• Moldavien
• Schweiz
• Serbien
• Tyrkiet

Ungarn og Moldavien forekommer mig mest shaky, og Belgien, Makedonien, Østrig, og Cypern kunne også klare det, tror jeg. Eller Norge.
Men jeg tager helt sikkert fejl… Nu har jeg omvendt også nævnt de 15 mest sandsynlige, så det..

I morgen kigger vi på finalemelodierne, der allerede har kvalificeret sig! Yay!

Reklamer

6 tanker omkring “Grand Prix Glamour IV: Og Sibelius vendte sig i sin grav

 1. jeg takker for advarslen og holder mig fra tv’et i aften 😀

  god aften dog, spændende at se om du rammer de kvalificerende rigtigt…

 2. Efter sangene have været på gættede jeg på

  Hviderusland
  Makedonien
  Serbien
  Cypern
  Norge
  Malta
  Andorra
  Ungarn
  Tyrkiet
  og Letland. Georgien og Moldova var mine alternativer.

  Men det blev

  Georgien
  Moldova
  Makedonien
  Serbien
  Bulgarien
  Slovenien
  Tyrkiet
  Ungarn
  Hviderusland
  og Letland. Jeg havde altså 6/10, 8/10 med alternativer. Men af hvad jeg skrev her på bloggen havde jeg 7/10.

  Slovenien og Estland var de fæleste, Ungarn og Andorra var de fedeste, surt at Andorra ikke klarede sig igennem. Jeg forudser en masse skriverier om “Øst-dominans”, men det er jerntæppetænkning, og jeg tror ærlig talt ikke at baltere føler sig særligt forbundede med georgiere, eller ungarere med hviderussere, eller tyrkere med slovenere, så det er noget fis. 42 lande stemte, og således faldt resultatet, og husk at det bare er fis.

  Det er ok at Danmark ikke gik videre. Hans vokalpræstation var ikke overbevisende og showet var prof, men blegt.

  Nu hepper vi på Ungarn!

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s