Kært (naivt)

Der er noget kært over Gitte Seberg, Anders Samuelsen og Naser Khaders nye parti NyAlliance. På pressemødet lagde de op til, at de grundlæggende vil en helt anden måde at tænke politik på: Fremadrettet, samarbejdende, visionært, ingen lukkede døre osv. Jeg blev næsten fanget af det, for de var bevægede over at sige farvel til deres partier, og tror helt klart selv på deres projekt. Det var for dem en historisk dag. Noget nyt er blevet født, og de tror på at principper nu igen (?) vil sejre i politik, fremfor enkeltsager, kontraktpolitik og løben efter en folkestemning!

Men hvor er det naivt. Altså, helt ærligt. Tror de virkelig på at de kan holde deres principper fine og nypudsede i politik?

Nu har vi så bare et borgerligt-ish parti mere, som modsat KD og R gerne vil pege på Fogh? Er det .. det? Et elitært eliteparti, der vil være humant og tage det bedste fra social-liberalismen og social-konservatismen? Eller er det bare et parti for frustrerede konservative og radikale, der gerne vil have skattelettelser?

Jeg er ved at miste troen på at socialistiske partier overhovedet kan genvinde magten i et post 9/11-Europa. Det er NyAlliance sikkert også. Og indflydelse, det vil de have! Som så mange andre før dem keder Seberg og Samuelsen sig i Europaparlamentet, og Khader er sur over at hans person konstant ignoreres af Marianne Jelved. Han føler, at han fortjener lidt mere rampelys, og så laver han sit eget parti. Det er tilsyneladende lettere end at battle mama Jelved.

Det er det, der på engelsk hedder et “vanity project”. Et forfængelighedens project. Anders, Gitte og Naser er så misforståede i deres rettroenhed, og de er i deres fremadrettethed utroligt trætte af Dansk Folkeparti (hvem er ikke det?). Får de succes? Jeg tror det næppe. At ingen andre politikere på borgen har valgt at følge med tre i forvejen isolerede folkevalgte er ikke et godt tegn for dem, men måske Morten Messerschmidt slutter sig til dem. NyAlliance mudrer billedet, og deres succeskriterium – at sætte DF uden for indflydelse – kan lettere sikres ved at stemme på de Radikale eller til venstre for dem. Det kan dog sikkert blive til en 4-5 mandater ved næste valg, på bekostning af de Radikale og Venstre – men det er ikke nok, medmindre projektet i virkeligheden handler om at bygge en platform for den scenevante Khader.

Men held og lykke, da. Jeg er sikker på at Europaparlamentet vil modtage jer med åbne arme.

Edit: Jeg har netop set Foghs kommentarer til dette. Man behøver ikke være Jersild og Spin for at regne ud hvor fuldstændig gennemkalkuleret det her stunt er. “Sjovt” det kommer lige efter de Radikale meldte ud at de var tilbage på Helle Thorning-vognen..

Nå ja, det var de principper.. 

Reklamer

29 tanker omkring “Kært (naivt)

 1. En undersøgelse tyder på at 11% overvejer at stemme på dem.

  Ved sidste valg viste en lignende undersøgelse at 3,9% ville stemme på Minoritetspartiet.

  Så dét.

 2. Lige ved og næsten slår ingen mand af hesten. Jeg mindes at en undersøgelse om det samme gav Kristendemokraterne et højere tal. Så der skal vist lidte mere til for Ny Alliance, selv om man må sige at det er imponerende at partiet allerede (i følge dem selv) har fået knap 5000 medlemmer. Nu må vi se om de betaler kontingent…

 3. Ja, og så skal der jo lige samles 20.000 vælgererklæringer. Men bortset fra det, så virker det som om Ny Alliance (NA) mest er et parti for de veluddannede og engagerede. Jeg tvivler på at Brian i bimmeren (om forladelse Brian!), Maren i Kæret eller tante Oda stemmer på NA.

 4. Le ved jeg ikke, men græde vil jeg ikke, faktisk klapper jeg i mine små (nå nej store) hænder. Ethvert forsøg på at bevæge Danmark væk fra den navlepillende situation vi er i nu, hilses velkomment af mig. Ja, Naser Khader og co. står overfor mange udfordringer – fx hvordan vil de stille sig overfor et evt. samarbejde med DF, når de sandsynligvis peger på Fogh og hvordan vil de egentlig adskille sig fra de Radikale – og om projektet vil briste eller bære ved jeg ikke, men jeg vil rose dem for initiativet og modet. Det bliver spændende at følge med i bogstavlegene!

  Og med hensyn til principperne: De tre udbrydere er alle erfarne politikere, og selvfølgelig ved de godt, at ideologi og realpolitik er to forskellige ting, men man er nødt til at bruge store ord for at få vælgerne til at tro på projektet – endsige selv at tro på det!

 5. Jeg har altid syntes Gitte Seeberg så godt ud, så jeg vil måske stemme på dem.

  Umiddelbart ku de måske godt ligne lidt det parti jeg har savnet. Bliver spændende når de får uddybet deres politiske program lidt mere.

 6. Det skulle ikke undre om Fogh inviterer Khader med i regering inden det næste valg.

  Han vil jo sikkert meget hellere samarbejde med NA end med DF.

  Men for at han kan have flertal med Khaderistisk Folkeparti skal 1) Venstre ikke gå tilbage, 2) Konservative ikke gå tilbage, og 3) Ny Alliance hente ca. 20 mandater.

  Ellers er vi ved status quo. Som Jelved sagde, forskellen på Ny Alliance og de Radikale er, at NA vil pege på Fogh. Det vil de Radikale ikke.

 7. Åh, jeg har nu altid godt kunnet li’ Jelveds måde at udtale sig på. Skarpt og præcist og med en spydig undertone.

 8. Jeg kan også godt lide Jelved, men er ikke vild med de Radikales værditomrum.

  Og så finder jeg det meget, meget interessant at ingen andre radikale folketingsmedlemmer går med Naser. Prøv at læs Nyhedsavisen i dag: Mandens stjerne har været dalende længe.

 9. Ja, det kan godt undre, at der ikke er en mere massiv vandring, hvis det virkelig står så skidt til i partiet.

 10. Måske får de succes med at engagere en hidtil politisk u-aktiv gruppe, såsom Ugle og andre fra den kreative klasse. Man ved jo aldrig. 8000 medlemmer på en halv dag er imponerende.

  Men det får de jo ingen succes af. Hvis de virkelig vil minimere DFs indflydelse skal de jo blive voldsomt store ved et folketingsvalg. Og ligesom Connie-effekter osv tror jeg ikke at hypen holder i længden.

  Faktum er at vi har et nyt midterparti, der ønsker at pege på Fogh uden at være DF. What else is new? Så må KD og R slås om resterne hos de venstreorienterede midtervælgere.

  Men Naser kan sikkert få det til at blive en folkeafstemning om sin person. Spørgsmålet er bare hvor mange gange han kan det.

 11. Det er vel netop pga hendes arrogance. Jeg må bare elske damer, der kan slå fra sig med deres håndtasker.

 12. Der er en soliditet over Jelved. Man skal ikke bide skeer med hende. Hun er ikke spændende, men netop hendes uspændendethed giver hende en kvalitet i en verden styret af cost/benefit-politikere eller Fogh-kloner uden personlighed.

  Så er det vel også noget med at hun virker autentisk? Når hun tørrer politiske modstandere i debatterne virker det som om at også de må skamme sig..

 13. Uh, jeg kan ikke klare arrogance, selvhøjtidelighed og mangel på selvironi… nok derfor jeg ikke bryder mig om hende. Eller måske fordi jeg har set et billede af hvordan hun så ud i 80’erne. Åh ve.
  Ved ikke hvor autentisk hun er.. ser hende nærmere som særdeles populistisk (det er da vist det nye hippe skældsord), men det kan man måske også være på en autentisk måde?

 14. Jeg synes hun har masser af selvironi, f.eks. omkring hele det der håndtaske-halløj.

  Arrogance? Sådan tænker jeg det ikke. Men hun er spids og har kant! – og det gør at hun ikke falder i med tapetet.

  Men selvhøjtidelig, det skal man vist være for at være Radikal. Khader har det også i så rigeligt mål. Så I at Fogh allerede har indbudt Khader til forhandlinger?

 15. Tænker bare på alt det der med at hun kun ville pege på sig selv som statsminister, det virkede i hvert fald arrogant på mig. Men ok, jeg havde jo også en forudfattet mening af hende.. (det har vi jo egentlig alle….)

  Vildt at han allerede har det.. han må jo også tro på projektet? Eller også vil han bare have sin del af mediestuntkagen.

 16. Han gør vist hvad han kan for at udhule oppositionen, gør han, så hvis han kan vise at Khader har succes med sit projekt håber han sikkert på at trække vælgere fra R og S over til Ny Alliance, som jo vil pege på ham.

  Suk.

 17. @Mikael: Ej helt ærligt. Humor og selvironi er vigtige egenskaber, men det vigtigste er vel den politiske substans?

  Og hvis du kalder Jelved arrogant fordi hun udnævnte sig selv til statsministerkandidat er helt , så a) skal du lige indregne Naser Khaders rolle i den sag b) også udnævne både Fogh og Helle Thorning-Schmidt som arrogante.

 18. Jeg stemmer heller ikke radikalt, men jeg har nu stadig stor respekt for damen med håndtasken. Er det måske ikke selvirioni, at tage til TV-debat med et broche forestillende en håndtaske på jakken?

 19. Man skal altid passe på med at dømme andre uden humor og selvrioni. I bedste fald afslører man blot, at man ikke selv forstår pågældendes humor 😀

 20. Frovin, før du sukker alt for dybt, så prøv lige at overveje dette.

  Er det muligt at vælte Fogh ved næste valg? Helle-pigen har noget talent, og jeg har respekt for både Villy og Jelved, men lige nu virker det bare ikke, som om de kan få stablet et troværdigt og stærkt regeringsalternativ på benene. Så mit bud vil være, at Fogh tager en tur til.

  MEN med Khaders nye alliance, er det muligt, at kursen kan blive ændret. Jeg er ikke så optimistisk at tro, at NA får flertal med V og K, men måske kan de blive tungen på vægtskålen, og det er vel ikke så usandsynligt, hvis de tager stemmer fra De Radikale. På den måde bliver Fogh nødt til at lytte til NA, og DF er nødt til at følge trop, for hvilket alternativ har de? Fogh virker jo heller ikke ligefrem afvisende overfor at tale med Khader. Er det udfald trods alt ikke bedre end status quo?

  Nu må du sukke.

 21. Åh Ugle, du fortjener en falafel for at prøve at muntre mig op.

  😦

  Ja, vi bor i et land uden en reel opposition, men det er ikke mange mandater, der skal flyttes for at det skifter. Det er det faktisk ikke, ikke ifølge de seneste målinger, og det er ikke fordi Socialakrobaterne har gjort meget væsen af sig.

  Jeg håber at Fogh undervurderer at folk bliver trætte af ham, og at hans person kommer til at stå i vejen for at han bliver genvalgt.

  Muligheden med en højreorienteret regering der ikke bygger på DF-stemmer havde vi vel også i teoretisk forstand med KD og de Radikale før Ny Alliance kom til. Der skal stadig ske en del rystelser ved et folketingsvalg før V, K og NA kan danne flertal. Jeg må indrømme, jeg tror ikke på det. Det lyder altsammen lovende og fint, men de skal lige lave 20.000 underskrifter og så skal folk finde ud af hvem de er. Det er klart at der er entusiasme nu. Det var der også, da Connie Hedegaard trådte ind i regeringen (jeg jublede selv), men K gik blot ét mandat frem ved valget derefter, og Connie er faldet til patten. Det kommer Naser garanteret også til at gøre.

  DF tror jeg vi skal regne med kommer til at ligge på at status quo et sted mellem 16 og 22 mandater fra nu af og altid.

  Så jo, jeg sukker.

Hva' sir du?

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s